De voordelen van kleding huren

Hoewel kledingverhuurzaken al langer bestaan, zijn ze pas sinds een jaar of twee echt in opkomst. Eerst was dit alleen populair om kleding die je niet langer dan een dag zou dragen te huren, zoals een pak of galajurk voor een speciale gelegenheid. Maar nu de inflatie pijlsnel omhoog schiet, de impact van de mode-industrie steeds meer aan het licht komt en we er toch modieus uit willen zien lijkt de oplossing voor de hand te liggen. Wat zijn precies de voordelen van kleding huren in plaats van te kopen?

Goed voor het milieu

Het is geen geheim dat de mode-industrie enorm vervuilend is voor het milieu. Kleding produceren kost veel water, grondstoffen en elektriciteit en er wordt doorgaans gebruik gemaakt van kleuringsmethodes die schadelijk zijn voor de natuur. Om nog maar niet te spreken over de treurige arbeidsomstandigheden die voor werknemers in arme landen als China, Taiwan, Pakistan en Thailand gelden. Tijd voor verandering dus! Gelukkig zijn steeds meer mensen zich bewust van hun ecologische voetafdruk op deze aarde en zijn zij bereid om naar alternatieven te zoeken in hun dagelijks leven.

Tweedehands kleding is hip

Waar tweedehands kleding in kringloopwinkels een (letterlijk) nogal stoffig imago heeft, lijkt het in speciaalzaken juist erg goed te gaan. Zo komen er steeds meer vintagemarkten- en winkels bij en zijn apps als Vinted en United Wardrobe erg populair. Dat komt ook omdat er soms gloednieuwe kledingstukken voor maar een paar euro te koop aangeboden wordt, terwijl je in de winkel vaak veel meer geld kwijt bent aan één kledingstuk. Bij kledingverhuurzaken kun je vaak voor nog geen euro een kledingstuk voor een bepaalde tijd huren om het daarna weer in te wisselen voor iets anders. Soms kun je bij bepaalde zaken ook een abonnement afsluiten. De kwaliteit en hygiëne van de kleding staat erg hoog in het vaandel bij een kledingverhuur, waardoor het zich wel degelijk onderscheidt van de gewone kringloopwinkel. Op deze manier is winkelen goedkoper, duurzamer en kun je ook nog eens vaker van kledingstuk wisselen. Een win-winsituatie, als je het ons vraagt!