Kledingonderhoud

De meeste mensen hebben een vaste routine ontwikkeld op het gebied van kleding wassen, strijken en naar de stomerij brengen. Zo zijn er mensen die hun kleding zo min mogelijk wassen om de kleuren en vorm zo goed mogelijk te houden, maar zijn er ook mensen die na één keer een kledingstuk dragen het alweer in de wasmand gooien vanwege hygiëne. Maar hoe vaak is dat nu eigenlijk echt nodig?

Hoevaak moet je kleding wassen?

Het verschilt per kledingstuk hoevaak deze gewassen zou moeten worden, en ook aan de staat van verontreiniging. Zo zou je sportkleding na elke sportsessie moeten wassen, terwijl een trui of t-shirt gemakkelijk een paar keer (zo’n 3 à 4 keer) gedragen kan worden mits het nog fris ruikt. Een spijkerbroek kun je het beste zo min mogelijk wassen om de kleur zo lang mogelijk goed te houden. Het is aanbevolen om zo ‘groen’ mogelijk te wassen, dit is goed voor zowel het milieu als de portemonnee. Zo zou je kleding met gelijke kleuren bij elkaar moeten wassen en op een zo laag mogelijke temperatuur. T-shirts, broeken, truien en hemden kunnen gemakkelijk op 30 graden gewassen worden. Onderbroeken, beddengoed, hand- en theedoeken kunnen beter op ten minste 40 graden gewassen worden. Doe dit het liefst ook op de ecostand in je wasmachine, dit is namelijk ook goedkoper! Hoewel het wasprogramma langer duurt, wordt er minder stroom verbruikt omdat de temperatuur van het water niet het hele programma op peil wordt gehouden. Slim, dus. Bij nieuwe kleding is het trouwens wel aan te raden om eerst te wassen om de chemische processen uit de fabriek uit de kleding te halen.

Stomerij

Sommige kledingstukken kun je niet zelf reinigen, omdat de stof te kwetsbaar is en deze speciale wasmethodes vereist. Onder deze kledingstukken vallen bijvoorbeeld galajurken, pakken, winterjassen en sommige soorten wolkleding. Wist je dat wollen kleding soms helemaal nooit gewassen hoeft te worden? Wol heeft namelijk zelfreinigende eigenschappen waarbij het voldoende is om het uit te laten waaien bij nare geurtjes. Stomerijen hebben echter professionele apparatuur en organische oplosmiddelen waardoor kleding hun kleur, vorm en conditie behouden.