Handgemaakte kleding

In veel landen wordt kleding nog met de hand gemaakt. Landen als Marokko, Afrika en Afghanistan staan er met name om bekend hun traditionele kleding met de hand te maken, om deze vervolgens op een markt of winkel te verkopen. Deze traditie siert een land omdat deze ateliers vaak kleinschalig werken en vaak een goede klantenkring hebben. Daarom kunnen klanten ook bepaalde wensen doorgeven zodat kleding speciaal voor hen gemaakt wordt.

Kaftans en takchita’s

Als we het hebben over traditionele kleding, bedoelen we kleding die al eeuwenlang gedragen worden door bepaalde culturen. In Marokko dragen ze bijvoorbeeld takchitas en kaftans, lange sierlijke jurken die versierd zijn met gouden borduursels die als feestkleding gedragen wordt naar feesten en speciale gelegenheden. Zowel de kaftan als takchita zijn allebei lange jurken, maar het verschil is dat een kaftan bestaat uit één laag stof terwijl een takchita meerdere lagen heeft. Het is dan ook gebruikelijker dat een kaftan in het dagelijks leven gedragen wordt en een takchita bij speciale gelegenheden.

Zelf je takchita ontwerpen

In Marokko is het heel gebruikelijk om je eigen takchita te ontwerpen. In bijna elke straat zit namelijk wel een naaiatelier waar je gewoon zonder afspraak naar binnen kunt lopen. Meestal mogen jonge meisjes van rond de 15 jaar voor het eerst hun eigen takchita ontwerpen. Dan wordt gevierd dat ze op weg zijn om volwassen te worden en worden ze langzaamaan klaargemaakt om uit te kijken naar huwelijkspartners. Om een eigen takchita te ontwerpen kunnen ze eigen stof en garen meenemen, maar dit kunnen ze ook aan de naaister overlaten. Nadat de maten zijn opgenomen en samen een ontwerp is gemaakt kunnen ze een paar weken later hun takchita ophalen. Het is een bijzonder moment en takchitas worden vaak een leven lang bewaard en ook doorgegeven aan volgende generaties.

Zelf een takchita of kaftan ontwerpen is leuk maar niet goedkoop. Sommige gezinnen hebben daar het geld niet voor, maar daar is in de Marokkaanse gemeenschap wat op bedacht. Zo worden tweedehands takchita’s soms doorverkocht voor een zeer klein prijsje. Op die manier kan iedereen genieten van hun speciale feesten!